Hvordan forberede en oppgave for arkitekten

Når du oppretter en individuell boligprosjekt, er arkitektens jobb å designe en estetisk, kontekstuell og funksjonell bygning i henhold til dine behov. Selv den mest talentfulle skaperen kan ikke gjøre dette uten ditt engasjement. Hvis du ikke gir tilstrekkelig oppmerksomhet til å formulere oppgaven og ikke følger med i designprosessen, er det fare for at huset blir skapt for noen andre eller verre – for et magasin. Dette er en tett prosess der klienten må delta.

Derfor setter vi stor pris på når kunden tar seg tid til grundig oppgaveformulering. Selv om det kan virke som om dine behov er “ikke noe spesielt”, er det aldri slik. Hver familie har sine egne vaner, sin egen estetiske forståelse, som vi må forstå for å kunne skape det mest passende hjemmet for deg, og det er kjernen i individuell design. Menneskers estetiske forståelse er basert på underbevisstheten, for eksempel for noen som ikke liker flate tak, ser aldri et slikt hus vakkert ut for dem.

Oppgaven til arkitekten gis muntlig eller skriftlig etter avtale. Nedenfor gir vi informasjon som er viktig å avklare før vi starter designarbeidet. Ta deg tid til dette, og du vil få maksimalt resultat. Ser du etter en arkitekt? ARKITEKT,- BYGGESØKNAD I HELE NORGE

 

Hvordan løses alle spørsmål?

Alle spørsmål kan løses enkelt på avstand. Du trenger ikke å møtes hver gang og ta raske beslutninger. Vår erfaring viser at det kreves 4 revisjoner før den mest passende løsningen godtas. Vi vil gi deg veiledning:

Trinn én. Beslutning om form og plassering av huset på tomten, forberedelse av en primær 3D-modell med forslag til fasade. Landskapsutforming, støttemurer og rekreasjonsområde utformes også.

Trinn to. Forberedelse av en primær plan i henhold til dine behov. Soverom, baderom, stue og plassering av trapper. Funksjonelle soner utformes.

Trinn tre. Korreksjon av planen i henhold til klientens kommentarer. Korrigeringer i fasadevalg gjøres også.

Trinn fire. Gjennomføring av siste endringer i planlegging og fasade. For eksempel korrigering av romstørrelser, små fasadeelementer som vindusstørrelser, farge og posisjon.

Siste trinn. Etter din godkjenning utfører arkitekten endelige byggesøknadstegninger.

Hvis du endrer mening plutselig, ikke nøl med å kontakte arkitekter for korreksjoner. Du skal bo i dette huset, så noen ekstra timer for korreksjoner vil definitivt ikke påvirke byggekostnadene, men lar deg føle deg trygg på at du har drømmehuset ditt.

Informasjon som trengs om tomten:

 1. Eiendommens og kontekstens egenskaper, dvs. hva du liker, hva du vil se gjennom vinduene. Liker du store vinduer?
 2. Er det planlagt å bygge flere bygninger i nabolaget? Vil du ha en terrasse, kanskje bygge en garasje eller carport, uthus, sportsplass, pergola? Når du velger bygningens posisjon, er det viktig å umiddelbart tenke på en felles visjon for tomten.
 3. Klimatiske egenskaper på tomten, hvis du allerede har tilbrakt tid der: hvordan solen beveger seg, hvor vinden vanligvis blåser fra, hvilken side som gir den vakreste utsikten, kanskje vil du unngå naboens øyne?
 4. Kanskje tomten er skrånende og du mangler rekreasjonsområde? I så fall bør du vurdere balkonger og takterrasser, som kompenserer for mangelen på grøntområder.

Vi jobber med skannet 3D-terreng som hjelper oss med å se hver del av tomten, høyden, strukturer og planter. Derfor vil vi gi deg en detaljert utsikt.

 

Informasjon som trengs om huset, bygningen under prosjektering?

 1. Preliminær bygningsareal.
 2. Hvem vil bo i bygningen? Beskriv sammensetningen av familien, antall personer, ikke glem kjæledyr.
 3. Hvor mange og hvilke rom trengs i bygningen?
 4. Hvilke spesifikke behov har du for rommene? For eksempel, vil du ha et soverom med utsikt mot øst, et stort baderom med walk-in garderobe – tenk på hva som er viktig for deg når det gjelder hvert rom. Kanskje det ikke er mulig å oppfylle alle ønskene, men det hjelper arkitekten med å sette fokus og ta beslutninger i løpet av designprosessen. For eksempel: en stor vaskerom fordi du har en stor hund som trenger å bades…
 5. Hva skjer i hjemmet ditt? Kanskje du tilbringer mye tid i stuen. For eksempel ser du på filmer, har ofte gjester, arrangerer høytider for hele familien, etc. Dette hjelper deg med å forestille deg scenarier og prioritere når du designer rom.
 6. Ekstra rom. Ifølge TEK 17-normene er det foreslått en 5 m2 lagerplass. Kanskje du har ekstra behov? Trenger du en stor garasje fordi du har mange sykler eller vannscootere? Du må tenke på alle disse tingene.
 7. Hvordan og hvem vil huset tjene om 10 år? Vi stiller dette spørsmålet for å få deg til å tenke på hvordan familien din vil endre seg over tid og ta rasjonelle beslutninger på lang sikt. Vurder også at hvis du bestemmer deg for å selge huset, må det være funksjonelt for fremtidige beboere. Derfor er det viktig å oppfylle praktiske behov som vil bevare eiendomsverdien.

 

Rom og funksjonalitet: Alt begynner med behovene, så de viktigste fokuspunktene skal være: stue-kjøkken, bad, soverom, ekstra rom. Mer om hver:

 • Stue-kjøkken. Åpne løsninger for stue og kjøkken er veldig populære nå, og de øker plassen og forbedrer funksjonaliteten. Arkitekten bør vite om du aksepterer en slik løsning eller om du vil ha et eget rom til kjøkken.
 • Bad. Dette er sannsynligvis det viktigste valget avhengig av størrelsen på familien din. Du må vurdere hvilken størrelse bad du vil ha, kanskje et ekstra toalett hvis familien din består av 4+ personer.
 • Vaskerom. En økonomisk løsning ville være å kombinere vaskerommet med badet, men denne løsningen passer ofte ikke for store familier eller de med kjæledyr. Du må vurdere om du trenger et eget vaskerom.
 • Soverom. Soverommet gir ikke bare hvile for par, men for barna er det deres festning, hvor de trenger en romslig garderobe, et skrivebord og en seng. Kanskje barnet ditt driver med idrett eller spiller et instrument, så han trenger ekstra plass? Det er verdt å vurdere at et barns soverom ikke skal være mindre enn 9 m2.
 • Hovedsoverom. Hva vil foreldrene ha? Kanskje en stor walk-in garderobe? Eller separate bad, slik at de ikke trenger å dele med barna? Dette er grunnleggende spørsmål som må besvares.
 • Fremtidige beboere. Tenk på hvordan du kan beholde verdien av huset over tid, det skal ikke bare tilfredsstille dine behov, men også oppfylle universelle krav.

 Praktiske aspekter:

 1. Hva liker du mest? Kanskje du vil ha en pusset fasade eller en tradisjonell trefasade. Selv om estetiske krav ofte er definert i reguleringsplanen, hjelper klarhet om kundens ønsker med å velge riktig fasadebelegg og farge.
 2. Vet ikke hva slags hus du vil ha? Ikke noe problem hvis du ikke har bestemt deg – du kan gjøre dette ved å konsultere med en arkitekt og andre spesialister. Inspirasjons bilder vil hjelpe deg med å danne en mening om hva du liker. Arkitekten vil presentere en første skisse tilpasset tomten din, deretter vil alle korreksjoner bli gjort allerede med en visjon og en grunnmodell (“framework”).
 3. Hva slags oppvarmingssystem blir det i huset? Elektrisk oppvarming går ut av bruk, og kommende nye standarder krever økonomisk oppvarming, som luft-til-luft varmepumpe eller jordvarme. Flott hvis du vet, og hvis ikke, vil vi anbefale fagfolk som kan hjelpe deg med å finne en løsning som passer best for akkurat deg.
 4. Selv om arkitekten ikke kan forsikre fullstendig at prosjektet passer inn i det angitte budsjettet, er kunnskap om hvorvidt prosjektet er økonomisk, middels klasse eller luksuriøst nødvendig for beslutningstaking i løpet av designprosessen.

Så er det viktig å legge inn energi og diskutere oppgaven med alle familiemedlemmer for å forberede den for arkitekten. Jo bedre du vet hva du ønsker, desto raskere og jevnere vil designprosessen gå. Hvis du ikke har bygd et hus før, søk inspirasjon fra leide boliger, besøk venner og utforsk omgivelsene. Gå gjennom Pinterest og lagre prosjekter du liker – de vil hjelpe arkitekten med å forstå hvilken atmosfære du ønsker å skape i hjemmet ditt. Forbered skisser på tegnepapir, selv om det ikke samsvarer med designstandarder, vil det hjelpe arkitekten med å forstå din visjon. Dette er en veldig morsom del av prosessen, så nyt det!

Du kan også være interessert: VELG DEN RIKTIGE SØKNADEN!

Vennligst sjekk våre priser: Arkitektonisk prosjektering og byggesøknad prisliste 2023 år.