Renovering med Enova

renovering med enova

Renovering med Enova innskudd – Spar penger og miljøet, og motta tusener i støtte fra ENOVA

Renovering med Enova. Det går mot den varmeste tiden av året, og mange velger å ta tak i oppussing eller annen oppgradering av boligen. Det kan være mye du kan oppgradere i boligen som både gir deg lavere strømregninger, bedre inneklima, og som samtidig øker verdien på boligen din. Og velger du moderne tiltak som også er bra for miljøet, så kan du få støtte fra ENOVA på flere av oppgraderingene også.

Selv nyere hus kan ha fordel av oppgradering av blant annet varmeanlegg, og dessuten er det også noen ting som du enkelt kan ordne selv. Her har du en liste over renovering du kan vurdere å gjøre, som på sikt kan spare deg for mye penger, både med og uten støtte fra Enova.

Energirådgivning

ENOVA gir deg faktisk støtte hvis du engasjerer en energirådgiver til å energimerke boligen din, og du får også en liste over tiltak du kan gjøre for å forbedre energimerket du fikk. ENOVA støtter deg med inntil 7.500,- kroner for å gjennomføre energimerkingen. Planen du får utarbeidet inneholder dessuten flere tiltak som igjen kan gi deg ny støtte fra ENOVA. Du kan finne en energirådgiver i ENOVA sitt register.

Etterisolasjon av vegger og tak – Renovering med Enova innskudd

I Norge så går circa 70% av energikostnadene i hjemmene våre til oppvarming. Det er gjerne etterisolasjon de fleste tenker på først, når man skal gjøre energibesparende tiltak. Etterisolering egner seg godt for hus bygget på 80-tallet eller tidligere. Hus bygget på 70, 80 og 90-tallet har som oftest 10-20 centimeter isolasjon, noe som er vesentlig mindre enn dagens krav. Isolasjonen kan også med årene ha blitt sammentrykt og deformert. Har du et eldre hus fra 1955 eller tidligere, som ikke har vært etterisolert, består isoleringen sannsynligvis av mineralull. Spesielt vil etterisoleringen av loftet være fornuftig, og her er det gjerne flere tusen kilowatt i året å spare.

ENOVA gir ikke støtte for etterisolering, men du kan ringe de gratis på 80049003 for å få rådgivning om dette. Etterisolering er et rimelig tiltak du kan gjøre for å ned varmetapet og strømregningen, og gir deg et bedre inneklima, spesielt når dette gjøres i sammenheng med annen oppussing eller oppgradering.

Tettelister

Gjennom årene kan det oppstå skjevheter i huset som gjør at det kommer trekk gjennom vinduer og dører. Dette kan du påvise ved å føre et stearinlys langs listene. Lyset vil blafre der det er trekk. Montering av nye tettelister er en jobb du enkelt kan gjøre selv. Med nye tettelister kan du årlig spare 25-50 kWh per løpemeter. Dessuten sørger nye tettelister for mindre støy og fukt i huset. ENOVA anbefaler dette tiltaket, men tilbyr ikke støtte her.  Les mer om montering av tettelister.

Begynn i riktig ende

Flere gjør den feilen at de oppgraderer varmekilden før de så etterisolerer huset. Hvis du heller gjør etterisoleringen først (og tettelister ved behov), så trenger du ikke å bruke så mye penger på et like stort varmeanlegg. Det finnes mange ulike varmeanlegg, og de som ENOVA kan gi deg støtte til er luft-til-vann-varmepumpe, væske-til-vann-varmepumpe, avtrekksvarmepumpe, vannbåren varme, bio-ovn med vannkappe, biokjel, varmegjenvinning av gråvann og balansert ventilasjon. Dette er nyere typer varmeanlegg, og i tillegg har du vanlig varmepumpe (luft-til-luft) som er svært vanlig i norske hjem (ENOVA gir ikke støtte på denne typen). Husets størrelse, fasong og energibehov vil være avgjørende for hvilke varmeanlegg som egner seg best i hjemmet ditt. Velg derfor varmekilde etter at du har gjort etterisoleringen først.

Balansert ventilasjon

ENOVA støtter flere typer varmeanlegg, men balansert ventilasjon skiller seg særlig ut på både energiutnyttelse og andre positive fordeler for inneklimaet. Med et balansert ventilasjonsanlegg i huset ditt, kan du redusere varmetapet i huset med hele 75% eller mer. Balansert ventilasjon slipper inn frisk luft i huset, uten nevneverdig varmetap – Varmen fra den gamle luften som slippes ut, gjenvinnes slik at den friske luften beholder en god temperatur. Du får en lun, jevn temperatur i hele huset og et sunnere inneklima. Luften filtreres før den slipper inn, og er fordelaktig for allergikere, astmatikere og de som er sensitive for støv. Det koster rundt 50-100.000,- kroner å få installert balansert ventilasjon, men har du et hus eldre enn 1. juli 2010 kan du få støtte på 25% av kostnadene (inntil 20.000 kroner) fra ENOVA. Det er også noen andre kriterier som må oppfylles. Et hus på 180 kvadratmeter som betaler 1 krone per kilowattime, kan regne med å spare 5.000,- kroner i året på strømregningen sin. Balansert ventilasjon kan også redusere radonkonsentrasjonen i huset, og reduserer dessuten risikoen for kondens og fuktskader.

Er det slik at de beste tiltakene utløses støtte fra ENOVA?

Nei, ikke nødvendigvis. For eksempel har etterisolering og tettelister stor oppside både for strømregningen og miljøet, selv om ENOVA ikke bidrar økonomisk. ENOVA støtter kun energitiltak i en markedsintroduksjon – der hvor etterspørselen er lav og prisene er høye. Støtten skal hjelpe til å stimulere salget av de nye tiltakene slik at flere leverandører kommer på banen og får prisene ned.

Hva bør jeg gjøre først?

En god start er å kontakte en energirådgiver, og ENOVA gir deg støtte på opptil 7.500,- kroner for dette tiltaket. Da får du en energimerking av boligen, og ikke minst gode råd rundt hva som er best å gjøre for nettopp din bolig. ENOVA tilby også spesifikke råd ut i fra alder på huset som er verdt å sjekke ut. Energimerkingen du får, og oppgraderinger du senere gjør, øker også verdien på boligen din, og er en lønnsom investering i et lenger perspektiv. Selv om vi nærmer oss den varmeste tiden av året, er det nå det er smart å starte på tiltakene, slik at du kan få besparelser på energikostnadene allerede fra vinteren av.

 

LES MER: ARKITEKT | BYGGESØKNADER | 3D-VISUALISERINGELEMENTHUS | VARMELØSNINGER | BLI PARTNER