Moderne fasadeløsninger?

moderne fasade løsninger

Hvorfor moderne fasadeløsninger.

Hvorfor moderne fasadeløsninger? Oppussing av bolig innebærer for de fleste innvendige oppgradering, og nordmenn pusser opp hjemmene sine som aldri før. Men vurderer du å bygge nytt hus? Da er du heldig – Fasaden er viktigere enn mange tror, og du har mange spennende valg du kan foreta. Vil du ha et hus med mye glass og lys? Hva slags materialer vil du ha, vil du kombinere flere materialer? Og hvordan vil du ha uterommet?

Du bør benytte muligheten til å få en moderne fasade du kan tenke deg å ha den i mange år fremover, når du først bygger. Det er nå du har muligheten – Endring og oppgradering av fasaden i etterkant er både ganske så dyrt og i mange tilfeller søknadspliktig. Funkishus blir stadig mer populært som nybygg, og her kan du finne mye god inspirasjon til smarte og moderne fasadeløsninger. Uansett om du vil bygge funkis eller tradisjonell bolig, vil de fleste tipsene her være relevant uavhengig av hustype.

Store vinduer og mye lys – Ja takk!

Når du bygger nytt hus har du endelig muligheten til å velge hvor mye lys og uterom du ønsker å ta med deg inn i huset. For de fleste er dette en av de større og viktigste valgene å ta. Det er flere aspekter som konkurrerer litt med hverandre, slik om utsikt og lys, veid opp mot innsikt, varmetap og rengjøring. De fleste i dag velger mer lys enn det som var vanlig for noen år siden. Med smarte materialvalg behøver ikke vindu å gi like store varmetap som før og gir deg mer spillerom i utformingen av huset. Store vinduer kan strekke seg fra gulv til tak i flere rom, som for eksempel i stua, kjøkkenet eller også trapperom der det er egnet. Også på badet kan du også bruke mye glass for å øke romfølelsen og lyset – Så kan du legge på frostet folie med eller uten dekor for å skjerme innsyn om du trenger det. Snakk med fagfolk og undersøk ulike vinduer som finnes på markedet, som har ulik type egenskaper slik som isoleringsevne, UV-beskyttelse og til og med selvrensende egenskaper. Vinduer på spesiallagde mål kan være kostbart, og ofte vil du kunne få smarte løsninger til langt lavere pris ved å velge ferdighus.

Kontraster i materialvalg

Ved å kombinere to eller flere materialtyper, kan du få spennende fasadeløsninger. Kombiner tre med mur, mur og glass, eller flere materialer sammen. Det finnes også mange forskjellige typer tresorter som gir ulike fargenyanser og egenskaper med hensyn til vær og levetid. Hva med lerk eller malmfuru? Det handler ikke bare om øyet som ser, men også om treverkets egenskaper og levetid. Og som mange andre valg så er det også et prisspørsmål.

Kombinasjoner i retninger med moderne fasadeløsninger

Kombinasjonen av liggende og stående panel gir et spennende liv til fasaden. Slike kombinasjoner finner du ofte på funkishus, men kan med fordel brukes oftere på tradisjonelle hus også, og gir et moderne preg. Du kan ha stående panel på de fleste veggene, men velge liggende panel på enkelte mindre flater, og motsatt. Dette er et valg som knapt påvirker prisen da materialforbruket blir omtrent det samme og merarbeidet minimalt. Så om du ellers ikke skulle legge inn noen moderne vrier på fasaden, kan du i alle fall vurdere dette.

Moderne naturtak med sedum

Torvtak kan være riktig så flott, men kan ikke akkurat kalles moderne. Men her også finnes det nyere varianter – Sedum er en populær vekst å ha på taket. Den fås på rull, bygger langt lavere enn torvtak, og legges rett på toppen av vanlig takstein i tilpassede kasser med lekter imellom. På denne måten har du et like tørt tak med god drenering, samtidig som du får et moderne ytre som gir et flott liv til huset. Sedumtak koster noe del mer enn vanlige tak, og tar du flere takvinkler kan det også egne seg å kun ha sedumtak på deler av huset.

Balkong, terrasse og uterom
Du kommer til å være mye utenfor huset også. Solnedgang en varm juli-kveld, middagen på utegrillen eller selskapet da dere var like mye ute som inne, i godt vær. Det er vel noe de fleste ønsker, er du ikke enig? Derfor er viktig at huske på å integrere uterommet mest mulig når du bygger huset. Det er mange som i etterkant angrer litt på valg rundt terrasse og balkong. Den ene varianten er at man bygde en balkong til et av soverommene i 2. etasje, som sjeldent ble brukt. Ellers så bygde man for liten markterrasse i 1. etasje. Det er kanskje en grunn til det å bygge ny terrasse for mange blir årets sommerprosjekt? Kjenner du deg igjen? Det finnes naturligvis ingen fasit eller beste praksis på dette, men det gjelder å være bevisst på hva du har bruk for og ikke bruk for, både nå og i årene som kommer.

Når du har landet på hva slags funksjonsbehov dere har med uterommet til huset, så er det også flere praktiske og estetiske detaljer som melder seg – Skal dere ha balkong eller terrasse med overbygd tak? Rekkverk av tre eller glass og stål? Trapp fra balkong til markterrasse?

Sørg for å bygge uterommet slik at det er lav terskel for å ta det i bruk større deler av året, og ikke bare midt på sommeren.

«Nye hus tåler ikke å stå ute» – Har du hørt dette før?

Det har vært flere eksempler på og skrevet om moderne funkis hus som kun etter få år har fått fuktskader i fasaden, og det har blitt pekt i retning byggemåten. Dette har av og til med materialvalget å gjøre, men oftere med takutpringet å gjøre – Det er like viktig for moderne hus som for tradisjonelle hus at fasaden til en viss grad blir skånet for nedbør, og det praktiske aspektet her bør ikke måtte vike for det estetiske.

Flere av tilfellene med fuktskader skyldes også at det er blitt vanligere med ubehandlet treverk. Her bør man være ekstra forsiktig, og undersøke nøye om treslaget man velger, og behandlingen av denne, vil holde seg værbestandig år etter år dersom den forblir ubehandlet.

Enkelte leverandører av prefabrikerte fasadeelementer har også levert ferdigmalte elementer som har vist seg å være for dårlig behandlet også. Det er flott moderne fasadeløsning

Når alt kommer til alt så er det deg som huseier som må sjekke med entreprenør at huset bygges med hensyn til at fasaden skånes for vær og vind, og at fasaden leveres med et materialvalg og en behandling beregnet til å vare til mange års bruk. Dette gjelder derfor ikke spesielt for moderne hustyper, men noe som alle bør passe på ved bygg av ny bolig, uansett type arkitektur.

 

LES MER: ARKITEKT | BYGGESØKNADER | 3D-VISUALISERINGELEMENTHUS | VARMELØSNINGER | BLI PARTNER